Proč bychom se netěšili, když nám Pán Bůh humor dal!!! :-D

GP Francie 2008

29. 6. 2008 15:03
Rubrika: Formule 1

Po rozporuplné GP Kanady přišla na řadu GP Francie v Magny-Course. Tato GP je již druhý rok povážována za poslední GP Francie, ale dycky se jede :-D. Loni zde jasně dominovalo Ferrari a odvezlo si double v pořádí Kimi a Felipe. Jináč okruh samotný je jezdci oblíben, povrch je hladký s rychlými zatáčkami.

Ferrari po dvou bodově slabých závodech již chtělo pořádně bodovat a již o pátku šlo tvrdě za svým cílem. První trénik vyhrál s přehledem Massa, pak oba McLareny a Kimi...v druhém tréninku byl nejrychlejší Alonso, ale vypadalo to jako spíše akce pro domácí diváky. Jináč jasně dominovaly obě Ferrari. Sobotní trénink vyhrál Piquet, který  jede s nožem na krku, portože jeho výsledky jsou dosti slabé. Nutno ale dodat, že letošní Renault taky není nic moc.

Do kvalifiakce jako favorit vstupovalo Ferrari. S penalizací 10-ti míst na startu do ní vstoupili Hamilton a Rosberg za fatální kolizi v Kanadě. Jelikož jsem kvalifiakci a i závod bohužel neviděl, tak to bude rychlé a čerpat budu hlavně z výsledkových tabulek. První části dominovlao Ferrari v pořádí Felipe a Kimi...lehce stíhal Hamilton a překvapivě dobře jezdil aj Trulli s Toyotou. BMW se na této trati trápilo, zvláště pak Heidfeld. Druhé části opět jasně vládlo Ferrari a za ním McLaren. Třetí kvalifikace se odehrála v klidu a  200. pole position pro Ferrari vyjel Kimi Räikkönen. Dominanci italského týmu potvrdil druhým místem Felipe Massa. třetí byl Hamilton, ale s penalizací odstartuje ze 13. místa. Penalizaci za "blokování" soupeřů pak dostal ještě Kovalainen, který klesne o 5 míst dozadu. Jináč si vyjel 6. místo. Tak tedy s penalizacemi je startovní rošt následující: RAI, MAS, ALO, TRU, KUB, WEB, COU, GLO.

Jak již bylo řečeno, závod jsem neviděl, ale to neznamená, že jsem nebyl nervozní a když sem pak zjistil, co se dělo, bylo mi jasné proč tomu tak bylo. Start se povedl oběma Ferrari. Čtvrtý Trulli se dostal před Alonsa. Ještě v prvním kole se dopředu propracovával Hamilton, ale při předjíždění Vettla si zkrátil šikanu a obdržel trest průjezdy boxy. Ve předu jasně ujížděl Kimi, druhý Felipe a třetí Alonso. Zhruba v polovině závodu náhle Räikkönen spomalil o 0,5-1 sekundu na kolo. Důvodem byl upadený výfuk a ztráta výkonu motoru. Za chvíli ho dojel a následně předjel Felipe. Kimiho auto mohlo skutečne přestat jet každým kolem, ale bojoval kluk finská! Naštěstí měl Kimi velký náskok a dostatečnou rychlost a aspoň to druhé místo udržel. Pro vítězství si dojel Felipe a třetí místo vybyjoval Trulli, který sváděl krásný souboj kolo na kolo s Kovalainenem. Pro Toyotu to bylo specální tím, že v týdnu tragicky zemřel Ove Andersson, který pro Toyotu mnoho dokázal. Již páte nejrychlejší kolo závodu za sebou zajel Kimi Räikkönen a tímto výkonem vyrovnal druhé místo Michaela Schumachera. První je stále Alberto Ascari se sedmi nej koly za sebou. Takže pořádí GP Francie je: MAS, RAI, TRU, KOV, KUB, WEB, PIQ, ALO, COU, HAM. Ferrari konečně zase pořádně a naplno bodovalo a ve Francii mohla opět hrát italská hymna. Tralalalalááá lalallláááá la la la llalal lááálalá. :-D

Pořadí jezdců je následující: Massa (48), Kubica (46), Räikkönen (43), Hamilton (38), Heidfeld (28), Kovalainen (20)

Pořadí poháru konstruktéru: Ferrari (91), BMW (74), McLaren (58), Red Bull (24), Toyota (23), Williams (15)

Dalším závodem je GP Velké Británie na okruhu Silvertone, kde jistě bude chtít McLaren a zvláště pak Hamilton pořádně bojovat. Takže uvidíme. Ferrari GO!!!

Zobrazeno 825×

Komentáře

Petr Bukovský

Od toho 36. kola doháněk Massa Kimiho skoro o 2 s/kolo, vypadalo to že ho předjede i Trulli, naštěstí se chytl a dojel za Massů na 2.místě. V jednu chvíli sem si říkal, že u McLarenu měli pravdu když vzkazovali do stávající stáje, že by měli finovi postavit tank :)

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková