Proč bychom se netěšili, když nám Pán Bůh humor dal!!! :-D

Boží oko na živo

6. 9. 2008 18:09
Rubrika: Vesmír

 Jedného letního večera jsem se zase rozhodl, že vytáhnu svého "mazlíka" a pojedu pozorovat krásy vesmíru. V plánu sem měl pozorovat planetu Jupiter a planetární mlhovinu M57 (pozůstatek vybouchlé hvězdy) někdy přezdívaná jako "Boží oko" nebo "Prstencová mlhovina". Počasí přálo a bylo fakt jasno a Měsíc byl naštěstí v poslední čtvrti, takže vycházel až kolem půlnoci a nerušil tak pozorování. Nu což...tak sem dalekohled namířil na tu titěrnou tečku na obloze lehce zbarvenou do oranžova a tatík hnedky hlásil...to je úžasné!!!..Ano skutečně tam ta planeta vysí. Byla vidět celkem slušně atmosféra Jupitera a i jeho 4 největší měsíce: Io, Europa, Ganymedes a Callisto...To vše při přiblížení 48, 120 a 250x. 

Až nás přestal "nudit" Jupiter a trochu se setmělo, tak sem dalekohled namířil do souhvězdí Lyra, kde se nachází již zmiňované "Boží oko" ...no chvíli jsem ho hledal, ale když sem ho spatřil na vlastní oči tak sem jen zíral a zíral a zíral..."Pane Bože to je krása"...ani sebelepší fotka, byť barevná nenahradí živý pohled!!!....Jasný kruhový oblak plynu byl uchvancancující!!! Fakt to vypadaá jkao oko. Nepopsatelná krása!!!

Tož a než začal vycházet Měsíc tak sem hledal ještě hvězdokupy M3 a M13, které mi daly teda zabrat, ale našel sme je.  Další úžasný pohled na neuvěřitelné množtví hvězd "na hromadě" vzdálené desítky tisíc světelných let!!! A další důkaz o Stvořitelově umu a dokonalosti!!! Todle prostě nemůže být náhoda!!!

A na závěr sme se podívali na rudě vycházející Měsíc a zakončili tak úžasné pozorování. Pán Bůh to opravdu šecko moc krásně stvořil a při každém pozorování jen chválím Pána Boha za šecku krásu stvoření.

Zobrazeno 1471×

Komentáře

Petr Bukovský

taky sem ho viděl, zatím jen na obrázku, vážně nádhera! Při tom pohledu sem pochopil, že si ani nedokážem představit to, co je pro nás připraveno..

Frodo

Blahopřeji ke spatření Božího oka, já si teď jdu dát volské oko na měkko...

Marek Přichystal (Fpmi)

no tož já přeji hafo dobré chuti!!! :-D

Zobrazit 3 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková